Θοδωρής Τσούτσος

Πού θα βρούμε τύπους να σας μοιάζουν...

Για πρώτη φορά, αυτή την 15ετία των επιτυχιών, η Εθνική δίνει σημασία στην επόμενη μέρα της. Και αυτό το οφείλει στον Βασίλη Τοροσίδη και στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Ενας αποκλεισμός πάντα σημαίνει και ένα τέλος κεφαλαίου. Το κεφάλαιο "Μουντιάλ Ρωσίας" έκλεισε για την Εθνική μας. Με αγωνιστική αποτυχία, αφού δεν ήρθε η πρόκριση. Ηταν, όμως ένα κεφάλαιο πολύτιμο για τη συνέχεια. Διότι στη διάρκειά του συνέβησαν πράγματα που η Εθνική μας είχε πολύ μεγάλη ανάγκη. Η φράση "ξαναγίναμε ομάδα", κουραστική θα πει κανείς, να δείτε πόσο κουραστική ήταν για εκείνους που προσπάθησαν όχι να την πουν, όπως όλοι εμείς, αλλά να την πραγματοποιήσουν. Διεθνείς και προπονητής, δηλαδή. Με αυτή τη σειρά...

Ενα κεφάλαιο έκλεισε, όπως κάποτε είχε "κλείσει" η ομάδα του Euro 2004, αυτό συνέβη στην ουσία στο Euro 2008. Οπως είχε "κλείσει" η εποχή Οτο Ρεχάγκελ, στο τέλος του Μουντιάλ 2010. Οπως έκλεισε τέσσερα χρόνια αργότερα η εποχή Φερνάντο Σάντος, τότε που ταυτόχρονα έκλεισε και η εποχή Καραγκούνη, η εποχή Κατσουράνη, η εποχή κι άλλων διεθνών, που τότε, φεύγοντας από τη Βραζιλία, δεν το είχαν καταλάβει ακόμη.

Οσα από τότε ακολούθησαν, την καταστροφική διετία 2014-2016, ήταν πρώτον διότι εκείνοι έφυγαν όλοι μαζί από την Εθνική. Η οποία δεν αντέχει να χάνει τόσους από εκείνους που ορίζουν την τύχη της ταυτόχρονα. Θέλετε πρόσφατη απόδειξη; Ελειπαν Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Μήτρογλου και Ελλάδα - Εσθονία 0-0. Ελειπαν Τοροσίδης, Μανωλάς, Μάνταλος και Κροατία - Ελλάδα 4-1. Κάτι τέτοιο συνέβη και μετά το τέλος του Μουντιάλ του '14. Η Εθνική τους έχασε όλσους μαζί. Δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό και ήταν κρίσιμο, μάλλον κρισιμότερο και από όλα τα λάθη λειτουργίας τότε της Εθνικής.

Δεύτερον, η Εθνική όποιους από τους "δικούς της" - ας τους πούμε έτσι - ανθρώπους έχασε τότε, τους έχασε άγαρμπα. Και με απλά λόγια, χωρίς να έχει καταλάβει από πού της ήρθε, έχασε και την μπάλα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να έρθουμε στο τώρα, λοιπόν, το κεφάλαιο που έκλεισε τώρα, ήταν εκείνο που άνοιξε το 2014 και όχι το 2016, στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει όλα όσα πάθαμε από Νησιά Φερόε και τα λοιπά, αλλά και την όλη προσπάθεια για να αλλάξει αυτό και πάλι. Να έρθει η Εθνική στο δρόμο που επιτρέπει αισιοδοξία για τη συνέχειά της.

Αυτό, λοιπόν, το τελευταίο, η συνέχεια, είναι πια το μεγάλο ζητούμενο. Σε ένα νέο κεφάλαιο, που μπορεί στον τίτλο να γράφει Euro 2020, όπως το ονόμασαν οι δυο αρχηγοί, αλλά κεντρικό θέμα έχει άλλο. Για πρώτη φορά η Εθνική μας έχει μπει από τώρα, έχοντας μπροστά της δύο χρόνια ορίζοντα, στη διαδικασία να ετοιμάσει το μέλλον της. Οτα, δηλαδή, σε αυτό δεν θα υπάρχουν πια οι δύο κολόνες, Τοροσίδης και Παπασταθόπουλος. Δεν το έκανε η Εθνική, το έκαναν οι δυο τους, με όσα είπαν αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με την Κροατία. Του τελευταίου αγώνα του προηγούμενου κεφαλαίου...

Το μήνυμα που έστειλαν δεν ήταν μήνυμα πρόκρισης στο Euro 2020. Δηλαδή, δεν ήταν απλώς τέτοιο. Μπορεί ο μεγάλος αγωνιστικός στόχος να είναι αυτός, στην ουσία, όμως, αυτό που έκαναν ήταν να προετοιμάσουν από τώρα τη στιγμή που θα έρθει, νομοτελειακό είναι, που η Εθνική θα χρειαστεί πλέον να ζει χωρίς εκείνους. Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, δεν το έχει κάνει κανείς από τους ποδοσφαιριστές, κανένας δεν έχει φροντίσει να προσφέρει τέτοια υπηρεσία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Τοροσίδης και Παπασταθόπουλος το έκαναν. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο θα είναι όταν θα συμβεί. Το πέρασαν οι δυο τους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, όταν Καραγκούνης και Κατσουράνης έφυγαν από τα αποδυτήρια.

Η Εθνική, λοιπόν, πέρα από όσα θα κάνει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, θα πρέπε αυτά τα δύο χρόνια μέχρι το Euro 2020 να ετοιμάζει και τους επόμενους ηγέτες της. Ασφαλώς και αυτή τη στιγμή δεν θα άντεχε να μην υπάρχουν ο Σωκράτης και ο Βασίλης. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να αντέχει να υπάρχει χωρίς αυτούς. Το πότε θα συμβεί, αφού δεν συμβαίνει τώρα, δεν έχει σημασία. Μακάρι να είναι πάντως μετά το Euro 2020 γιατί θα σημαίνει ότι θα έχουμε προκριθεί. Το θέμα είναι η ελληνική ομάδα να είναι - αυτή τη φορά - έτοιμη να το διαχειριστεί. Πριν 3,5 χρόνια δεν ήταν.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν ο επόμενος Παπασταθόπουλος, ο επόμενος Τοροσίδης. Οι επόμενοι ηγέτες. Οι ίδιοι θα τους ετοιμάσουν, σχεδόν αυτό είπαν χθες μετά τον αγώνα. Και για αυτό μπορούμε να αισιοδοξούμε. Διότι αφενός θα τους ετοιμάσουν οι ίδιοι, αφετέρου έχουν τη διάθεση να το κάνουν. Ακόμη και αν τώρα πιστεύουμε ότι... δεν θα βρούμε τύπους να τους μοιάζουν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x